Termék

Dr. Natur étkek – Prémium 15 perces Barna rizs 500g. Minőség és íz, a tápérték feláldozása nélkül!

Gyártó: Natur Tanya®
Leírás

Barna rizs 15 perc alatt?

Ez a prémium minőségű barna rizs, az átlagos barna rizs főzési idejét, a harmadára csökkenti. Mindezt anélkül, hogy feláldozná a rizsszemek minőségét, ízét és tápértékét. Előgőzölt barna rizsünk hatása, és beltartalma egyáltalán nem marad el a hosszú főzési időt igénylő barna rizstől, sőt alacsonyabb a glikémiás index értéke is.

Integritását a nedvesítő folyamat tartja fenn, mely során a nyers gabona finoman meggőzöltetik és csomagoltatik.

Levetkőztetett rizs kontra barna rizs

Kezdetben minden rizsszem barna színű, csak a - búzához hasonlóan - a feldolgozása során változik fehérré a maghéj eltávolításával. A barna rizs lényegében egyenlő azzal, ahogyan a fehér rizs kinéz, mielőtt átmenne a különböző finomítási eljárásokon. Ahhoz, hogy olyan vakító fehér legyen, ahogyan a boltban megvásároljuk, a legkülső héját és a korpáját el kell távolítani. Ettől a rizs nemcsak könnyebb lesz, de gyorsabban is fő, ami viszont megemeli a glikimiás index értékét. Ez utóbbi azonban sem a fogyókúrának, sem a vércukornak nem kedvező.

Arról nem is beszélve, hogy a “levetkőzetett” rizs így levetkőzi rost-, fehérje-, zsírsav-, vitamin- és ásványi anyag tartalmát is. A barna rizs még tartalmazza a belső héjat (korpa) és a csírát, ezért táplálóbb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint levetkőztetett, fehérre nyúzott társa.

Barna rizs tápanyagok

A barna rizs előállítása során csak a legkülső réteget (héj) hántják le a rizsszemről, de rajta marad a korpa és a csírarétege, és ez az eljárás teszi a legkevesebb kárt a tápértékben. A teljes őrlési és polírozási folyamat, amely a barna rizsből fehéret varázsol, elpusztítja: a B3 vitamin 67%-át, a B1 vitamin 80%-át, a B6 vitamin 90%-át, a mangánérték és a foszforérték felét, a vastartalom 60%-át és az összes élelmi rostot és esszenciális zsírsavat.

A barna rizs korpatartalma 3 százalék, csírát 4 százalékban, míg endospermiumot (a mag belső tápláló szövete) 93 százalékban tartalmaz. Rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, ásványi anyag-, és vitamintartalma miatt is vonzó választás azoknak, akik egészségesebb köretet szeretnének az asztalra tenni.

A barna rizs igazi tápanyagbomba:

  • szelénben gazdag (ez egy nagyon fontos antioxidáns, ami számos betegség megelőzésében játszik szerepet a szívtől az ízületi gyulladásokig)
  • kiemelkedő magnézium tartalom (több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges ásvány)
  • magas a mangántartalma (egy bögre barna rizs a napi szükséges mangánbevitel 80%-át fedezi, ez az ásványi anyag segíti a szervezetet, hogy fontos zsírsavakat termeljen, amelyek jó koleszterint készítenek; az egészséges ideg- és szaporító rendszerhez is hozzájárul.)
  • kálium tartalom (serkenti a méreganyagok kiürítését és a sav-bázis egyensúly fenntartását).
  • zsírsavakkal van tele (a szívegészséghez és az LDL (rossz) koleszterin csökkentéséhez járul hozzá)
  • antioxidáns (A barna rizs tele van fitonutriensekkel, ezek közül is főleg kötött fenolokkal, melyek 83%-a a külső burkokban található)
  • támogatja a súlycsökkenést (serkenti a teljes metabolikus funkciókat, rostjai az egészséges bélfunkciókat javítják, ráadásul már kis adag barna rizs is jól telít).
  • teljes kiőrlésű (tanulmányok alapján heti 6x-i barna rizses étkezés csökkentheti az artériás plakkok felhalmozódását, és csökkenti a szívbetegség és magas koleszterinszint kialakulásának esélyét)
  • nagyon magas a rosttartalma (tanulmányok támasztják alá, hogy összefüggés van a barna rizs gyakori fogyasztása és a vastagbélrák megelőzés között. Élelmi rost forrásként segít megküzdeni és megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat és a szorulást).lassú felszívódású szénhidrát (a fehér rizzsel szemben a barna képes a vércukorszint stabilizálására). Ez lényegesen jobb választássá teszi a cukorbetegek számára. Új ázsiai kutatások szerint heti legalább 2 rizses étel 11%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását)
  • A barna rizs szintén segít az allergiákban, segíti az egészséges szív fenntartását, kiváló választás 2-es típusú cukorbetegek számára, segít a rákmegelőzésben és gluténmentes.

Összetevők: 100 % barna rizs
Átlagos tápanyagtartalom:  Barna rizs (100 g), főzött Kalória (kcal): 112 (469 kJ) Zsírok: 0,8 g
Szénhidrát: 24 g Rost: 1,8 g Fehérje: 2,6 g Nátrium: 5 mg Magnézium: 44 mg Foszfor: 77 mg
Kalcium:10 mg Kálium: 79 mg Mangán: 1,1 mg Vas: 0,5 mg B6-vitamin: 0,1 mg
Niacin: 1,3 mg Folsav: 4 μg Omega-3 zsírsav: 13 mg Omega-6 zsírsav: 283 mg
Felhasználási javaslat: A Dr. Natur étkek prémium barna rizs a teljes kiőrlésű ételek minden jó tulajdonságával fő meg, mindössze 15 perc alatt. Tehát nem kell órákat a konyhában töltened, hogy élvezhesd az egészséges, teljes értékű barna rizs előnyeit.
A barna rizs főzése: Forralj fel 3-szor annyi vizet, mint amit a főzni kívánt rizsmennyiséged felvesz. Forrást követően add hozzá a rizst, fedd le és főzd 15 percig, adj hozzá Himalája- vagy parajdi sót, majd pihentesd fedő alatt ugyanennyit. Tipp: Ha az elkészült rizst kókuszzsíron, és hozzáadott hagymán és/vagy fokhagymán futtatod át, még finomabb lesz a végeredmény. Fogyasztható önmagában, vagy köretként, de használható fasírthoz, töltelékekhez is.
Kiszerelés: 500g